Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dinner: Pueblo Fry Bread

November 16 @ 5:00 PM - 6:00 PM

English: Fry bread is flatbread many Native American tribes have made for generations, particularly in the Navajo Nation with whom it originated as a staple made from the U.S. government’s subsistence supplies of flour, sugar, salt and lard, a stark contrast to traditional indigenous crops of beans and corn. It’s made all over the U.S. and is easily found throughout the Southwest at state and county fairs and powwows. There are many recipes for fry bread, varying with the region and tribe. It may be made with yeast and cornmeal. Fry bread is an excellent choice to serve with a hearty stew or chili, but tonight we’re having fry bread tacos with seasoned bison.

Fry Bread is ubiquitous and nearly every tribe has a style and every family a recipe. A lot of Native chefs actually don’t even make fry bread because of its origins. Here is a brief testimonial as to why:

By 1890, the Lakota people, once powerful and free, were entirely dependent on the U.S. government. The U.S. had forcibly removed our people from our homeland, confined them to reservations and cut their rations by half.

That ‘ol Indian Fry Bread made of lard & flour ~

“Do you know where the ‘idea’ of frybread comes from, young one?”, asked the Elder…

Everyone sat back and looked so eager to hear the story this beautiful Elder was about to tell, all smiles…

“Buggy flour and rancid lard”, he said softly with his head down… Flour, you know, with bugs in it, and lard that had gone bad… that was all we got from the Indian Agent.

That was all we had to cook with, it was all we had to eat… Buggy flour and rancid lard… And so, we ‘cooked’ with both… That is how this European mystical and wonderful idea of ‘frybread’ came about… I just thought I would tell you.”

Courtesy of Claudette Johnson Pine Ridge Agency South Dakota, 1891 Denver Public Library Digital Collection.

 

Vietnamese: Bánh mì chiên là loại bánh mì dẹt mà nhiều bộ lạc người Mỹ bản địa đã làm từ nhiều thế hệ, đặc biệt là ở Quốc gia Navajo, nơi nó có nguồn gốc là một mặt hàng chủ yếu được làm từ nguồn cung cấp bột, đường, muối và mỡ lợn của chính phủ Hoa Kỳ, trái ngược hoàn toàn với các loại cây bản địa truyền thống đậu và ngô. Nó được sản xuất trên khắp Hoa Kỳ và có thể dễ dàng tìm thấy ở khắp Tây Nam tại các hội chợ và hội chợ cấp tiểu bang và quận. Có nhiều công thức chế biến bánh mì chiên, thay đổi theo vùng và bộ tộc. Nó có thể được làm bằng men và bột ngô. Bánh mì chiên là một lựa chọn tuyệt vời để phục vụ với món hầm thịnh soạn hoặc súp đậu ớt , nhưng tối nay chúng tôi sẽ chiên bánh tacos với gia vị của bò rừng. 

Bánh mì chiên có mặt ở khắp nơi và gần như mọi bộ tộc có một phong cách và mỗi gia đình đều có một công thức. Rất nhiều đầu bếp bản xứ thực sự thậm chí không làm bánh mì chiên vì nguồn gốc của nó. Đây là một lời chứng thực ngắn gọn về lý do tại sao:

Đến năm 1890, người Lakota, từng hùng mạnh và tự do, hoàn toàn phụ thuộc vào chính phủ Hoa Kỳ. Hoa Kỳ đã cưỡng bức người dân của chúng tôi khỏi quê hương của chúng tôi, giới hạn họ trong các khu bảo tồn và cắt giảm một nửa khẩu phần ăn của họ.

Đó là ‘ol Indian Fry Bread làm từ mỡ lợn và bột mì ~

“Bạn trẻ có biết ‘ý tưởng’ về bánh mì rán đến từ đâu không?”, Người lớn tuổi hỏi …

Mọi người ngồi lại và trông rất háo hức khi nghe câu chuyện mà Người chị cả xinh đẹp này sắp kể, tất cả đều mỉm cười …

“Bột mì và mỡ lợn ôi thiu”, anh ta nói nhẹ nhàng với cái đầu cúi gằm … Bột, bạn biết đấy, với những con bọ trong đó và mỡ lợn đã hỏng … đó là tất cả những gì chúng tôi nhận được từ Đặc vụ Ấn Độ.

Đó là tất cả những gì chúng tôi phải nấu, tất cả những gì chúng tôi phải ăn … Bột mì và mỡ lợn ôi thiu … Và vì vậy, chúng tôi đã ‘nấu’ bằng cả hai … Đó là cách mà người châu Âu huyền bí và tuyệt vời về ý tưởng ‘ Friedbread ‘sắp ra đời … Tôi chỉ nghĩ rằng tôi sẽ nói với bạn. “

Được sự cho phép của Claudette Johnson Pine Ridge Agency South Dakota, Bộ sưu tập Kỹ thuật số Thư viện Công cộng Denver năm 1891.

Khmer:នំប៉័ងបំពង គឺជានំប៉័ងសំប៉ែតដែលកុលសម្ព័ន្ធអាមេរិកដើមកំណើតជាច្រើនបានធ្វើជាច្រើនជំនាន់ ជាពិសេសនៅក្នុងប្រជាជាតិ Navajo ដែលវាមានដើមកំណើតជាអាហារចម្បងដែលផលិតចេញពីការផ្គត់ផ្គង់អាហាររបស់រដ្ឋាភិបាលសហរដ្ឋអាមេរិកនៃម្សៅ ស្ករ អំបិល និងខ្លាញ់ ដែលផ្ទុយស្រឡះពីដំណាំសណ្តែកបុរាណរបស់ជនជាតិដើមភាគតិច។ និងពោត។ វា​ត្រូវ​បាន​ផលិត​នៅ​ទូទាំង​សហរដ្ឋ​អាមេរិក ហើយ​ត្រូវ​បាន​រក​ឃើញ​យ៉ាង​ងាយ​នៅ​ទូទាំង​ភាគនិរតី​នៅ​ក្នុង​ការ​តាំង​ពិព័រណ៍​រដ្ឋ និង​ខោន​ធី និង powwows ។ មានរូបមន្តជាច្រើនសម្រាប់នំប៉័ងចៀន ប្រែប្រួលទៅតាមតំបន់ និងកុលសម្ព័ន្ធ។ វាអាចត្រូវបានផលិតជាមួយដំបែ និងម្សៅពោត។ នំប៉័ងបំពងគឺជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់បម្រើជាមួយសម្ល ឬម្ទេស ប៉ុន្តែយប់នេះយើងមាន tacos នំប៉័ងចៀនជាមួយប្រហិត។

Fry Bread មាននៅគ្រប់ទីកន្លែង ហើយស្ទើរតែគ្រប់កុលសម្ព័ន្ធទាំងអស់មានស្ទីល និងគ្រប់គ្រួសារមានរូបមន្តមួយ។ មេចុងភៅជនជាតិដើមជាច្រើនមិនទាំងធ្វើនំប៉័ងចៀនទេ ដោយសារប្រភពដើមរបស់វា។ នេះគឺជាសក្ខីកម្មខ្លីមួយអំពីមូលហេតុ៖

នៅឆ្នាំ 1890 ប្រជាជន Lakota ដែលធ្លាប់មានអំណាច និងមានសេរីភាព គឺពឹងផ្អែកទាំងស្រុងលើរដ្ឋាភិបាលសហរដ្ឋអាមេរិក។ សហរដ្ឋ​អាមេរិក​បាន​បណ្តេញ​ប្រជាជន​របស់​យើង​ចេញ​ពី​ប្រទេស​កំណើត​របស់​យើង ដោយ​បង្ខាំង​ពួកគេ​ក្នុង​ការ​កក់​ទុក និង​កាត់​បន្ថយ​របប​អាហារ​របស់​ពួកគេ​ពាក់កណ្តាល។

That’ ol Indian Fry Bread ធ្វើពីខ្លាញ់ និងម្សៅ ~

“តើអ្នកដឹងទេថា គំនិតនំប៉័ងចៀនមកពីណា?” អែលឌើរសួរថា…

គ្រប់គ្នាអង្គុយមើលយ៉ាងអន្ទះសារ ចង់ឮរឿងដែលព្រឹទ្ធាចារ្យដ៏ស្រស់នេះរៀបនឹងប្រាប់ ទាំងញញឹម…

“ម្សៅ buggy និង lard rancid” គាត់និយាយយ៉ាងស្រទន់ដោយក្បាលចុះ … ម្សៅ, អ្នកដឹងទេថាមានកំហុសនៅក្នុងវា, និង lard ដែលមិនល្អ … នោះគឺជាទាំងអស់ដែលយើងទទួលបានពីភ្នាក់ងារឥណ្ឌា។

នោះហើយជាអ្វីដែលយើងត្រូវចំអិនជាមួយ វាគឺជាអ្វីដែលយើងត្រូវញ៉ាំ… ម្សៅ Buggy និង lard rancid… ដូច្នេះហើយ យើង ‘ចម្អិន’ ជាមួយទាំងពីរ… នោះហើយជាគំនិតដ៏អាថ៌កំបាំង និងអស្ចារ្យរបស់អឺរ៉ុបមួយនេះ។ frybread’ មកដល់ហើយ… ខ្ញុំគ្រាន់តែគិតថាខ្ញុំនឹងប្រាប់អ្នក”។

មានការអនុញ្ញាតពី Claudette Johnson Pine Ridge Agency South Dakota, 1891 Denver Public Library Digital Collection ។

Details

Date:
November 16
Time:
5:00 PM - 6:00 PM

Organizer

SP Senior Center

Venue

New Holly Gathering Hall
7054 32nd Ave S
Seattle, WA 98118 United States
+ Google Map
Phone:
206-529-7150
View Venue Website

Comments are closed.